За комплекса

Вместо встъпление. Смело можем да заявим, че това е първият по рода си затворен комплекс от луксозни еко къщи строен в България. Всички детайли са уникални по рода си и не са правени преди това със същия дизайн. Самите къщи са проектирани индивидуално специално за нас и в света нямат аналози.

Ако се съмнявате! Всичко, което се вижда на предварителните 3D визуализации е проектирано и ще изглежда точно така. Като се започне от порталната врата, паркингите, сградата за административно обслужване, къщите, пешеходните алеи, ландшафтното оформление, уличното осветление, детската площадка и се завърши с автоматизираната поливна система.

Ограждане и охрана. Цялото селище ще е оградено с масивна ограда, за да можете Вие и Вашите деца да се чувствате спокойно и неприкосновено, далеч от любопитните погледи на съседите. Освен това масивната ограда спира много добре излишния шум и силните студени ветрове през зимата. Единствената не масивна част на оградата е при портала, където според законите масивната част не може да е по-висока от 60см. Там се намира административната сграда, обслужваща селището. Целият комплекс ще се охранява 24 часа от жива охрана с видео наблюдение и ще бъдат допускани само живеещите вътре и техните гости.

Виртуална разходка

В опита си да се справим с главозамайването от високи технологии, ние все по-често имаме нужда да се доближим и докоснем до природното и да оценим всичко естествено:

Архитектура

Друг поглед към истината за живота!

В опита си да се справим с главозамайването от високи технологии, ние все по-често имаме нужда да се доближим и докоснем до природното и да оценим всичко естествено: храна, дрехи, подслон. Сега, в света на ниско етажното строителство настъпва истинска революция. Все повече се строят къщи от натурални материали, а именно дървени къщи. За да е по – точно дървени къщи от масивни слепени или цели греди, тъй нар. log houses. Това не са дървените къщи с държаща дървена конструкция, XPS изолация, ОСБ плоскости и т.н., все „здравословни” строителни материали, освен дървото в конструкцията. Къщите изцяло изградени от масивна дървесина в момента са в процес на възраждане. Да се живее в тях е не само престиж и удобство, а необходимост, защото в състава на всички съвременни строителни материали изобилства от токсични химикали опасни за хората.

Популярността на дървените къщи се увеличава в световен мащаб все повече, защото те имат редица предимства пред къщите от всички други строителни материали. Тъй като живеем във време, в което се правят много проучвания и изследвания във всички области на живота, ние се доверяваме на мнението на учените, че най- добрият начин на живот е здравословният, а какво по – хубаво от това да живеем в дом който да ни дава това. Изследователите твърдят, че дървените къщи, т. като са направени изцяло от естествен материал, създават най – комфортната и здравословна атмосфера за човека, облекчават стреса, а слънчевият цвят на дървото подобрява настроението.

В ежедневието си често имаме много идеи, но не успяваме да ги реализираме в живота. Причините са прости – липсата на воля, страх от затъването във водовъртеж от проблеми, и на трето място нашия обичаен мързел. Ние успяхме да не бъдем подвластни на страхове и неувереност и така започнахме проектирането на селището Алено Цвете (Scarlet Flower) Всеобщото мнение и впечатление на хората в България е: „ Къщите от дърво у нас не са актуални и не се търсят, защото архитектурата им е много еднообразна и скучна и приличат всичките на къщите, които има за планински отдих.” Те смятат, че всички къщи от масивна дървесина си приличат и са в един и същ стил тип CHALET (в буквален превод бунгало).

Действителността е различна от стандарта – след наше проучване установихме, че може да се построи къща с почти всякакъв тип архитектура от дърво, стига да знаеш как да я проектираш правилно конструктивно и да имаш доста опит зад гърба си в това. Единствената страна, в която архитектите на къщи от масивно дърво са признати за най-креативни в цял свят и имат достатъчно опит е Финландия. Ние не правим компромис с качеството на нашите къщи и за това използвахме услугите на един от най-търсените в световен мащаб финландски проектант на дървени къщи Аско Лакс.

Естествено можеше просто да вземем някоя типова къща от фирма за производство на такива и с това да приключим бързо и евтино с фазата на проектирането, но ние искахме нещо уникално, нещо което няма никой друг преди това да е строил в България. Резултатът – дървени къщи с впечатляваща архитектура, комбинация от градски тип строителство, с типичните за България еркери, с големи просторни стаи с много прозорци и високи три метрови тавани и максимално удобно и функционално разпределение на отделните помещения, къщи, на чиито собственици другите ще завиждат.

Използвани материали

За строителството на нашите къщи в комплекс Scarlet Flower сме се спрели предимно на естествени природни строителни материали. Нашите къщи не са пасивни по смисъла на официалното определение за такива. В тях са вложени материали, които взаимодействат постоянно с околната среда и по този начин правят къщите „дишащи”.

Използвани строителни материали – сутерен:

Стени, под и таван – стоманобетонова конструкция
Топлоизолация – минерална каменна вата от външната страна на сутерена
Облицовка на външните стени – облицовъчен естествен камък, който ще е импрегниран против проникване на влага в него
Обработка на вътрешни стени – гипсова шпакловка или гипсокартон, в зависимост от желанието на клиента.
Използвани строителни материали – 1-ви и 2 – ри етажи:

Външни носещи и вътрешни преградни стени – масивни слепени дървени греди от финландски смърч с дебелина на гредата 18 – 20см
Гредите и цялата дървена конструкция като цяло са производство на нашите финландски партньори фирма ЛАМЕКО – РАНТАСАЛМИ, на които ние сме ексклузивни представители за България. Гредите са сертифицирани по DIN евро сертификати. За слепването им е използвано екологично лепило на водна основа. Гаранцията на самите греди е повече от 30г. при правилна експлоатация.
Топлоизолация – без допълнителна топлоизолация. Дървото е достатъчен топлоизолатор.
Обработка на външните стени – дървените греди се обработват две ръце с грунд против гъби и плесени на водна основа, след което се боядисват три ръце с висококачествена боя за дърво, специално разработена за такава цел на финландската фирма ТИККУРИЛА с гаранция до 10г.
Обработка на вътрешните стени – вътре стените се оставят в натуралния цвят на дървото. При желание от страна на клиента, може да се боядисат с какъвто цвят си пожелаят стига да е за вътрешни условия. Освен това, на някои от стените може да се покрие дървото с гипсокартонена конструкция или тапети, зависи пак от желанието на бъдещите собственици.
Прозорци – висококачествена дървена дограма с нисък коефициент на топлопреминаване < или = 1.
Използвани строителни материали – покрив:

Висококачествено алуминиево покритие по специална система, закрепваща с двоен фалц.
Отопление и вентилация:

Отоплението и охлаждането на отделните помещения ще се осъществяват благодарение на висококачествени и икономични термопомпи въздух – вода, като цялата тръбна разводка и всички съединения по нея, включително разпределителни вентили и др. ще са по система на РЕХАУ.
Отопление на битова гореща вода – с помощта на термопомпата въздух вода и два соларни панела на световно известната фирмаVIESSMANN за всяка къща.
Водоснабдяване и канализация:

Всички тръби за канала и водопровода ще са по т. нар. „безшумна” система на РЕХАУ.
Защо ние използваме финландски смърч, а не бор?! Или 10 преимущества на смърча пред бора при строенето на дървени къщи

1. По – влагоустойчив от бора. Смърча абсорбира влагата много по-малко, отколкото бора, следователно и дървените къщи от борова дървесина са податливи на мухъл и гниене.

2. Еднороден бял цвят. Смърчовата дървесина е с еднороден бял цвят, тъй като по своята същност ядрото и беловината са бели. Дървесината от бор има голям диаметър смола, ярко жълта сърцевина, и само тесен бял участък по кората. Пъстрата борова дървесина придава на къщата по – опростен селски вид, а еднородния бял смърч създава атмосфера на елитност и елегантност.

3. Почти невидими шевове при слепване. Ако приемем факта, че в момента и най-високото качество на материалите за строителството на луксозни дървени къщи са слепени, то в този случай едноцветния смърч има и друго непобедимо предимство: почти невидими шевове при слепване.

4. Не потъмнява с времето. С течение на времето, дървените къщи направени от смърч не пожълтяват както тези от бор, а остават светли. Смолистото твърдо вещество на бора има способността с времето да пожълтява, а понякога дори покафенява.

5. Малките светли съкове на смърча, за разлика от големите тъмнокафяви на бора, също са предимство и допринасят за по – хубавия външен и вътрешен облик на къщата.

6. Материалът от смърч се слепва по – добре. Смърчовата дървесина се слепва по – добре, защото е по – устойчива на вода . Поради тази причина смърча, в сравнение с бора, е по- малко податлив на деформиране.

7. Не тече. В състава на бора се съдържа голямо количество смола, дори по повърхността му, затова тя тече постоянно . Дървесината от бор например, не може да бъде използвана в изработката на сауни, защото при нагряване смолата започва да тече повече. В смърча също има смола, но в малки количества, можем да кажем че е „невидима” и следователно не изтича както при бора.

8.Няма пукнатини. Твърди се че смърчовата дървесина е по-мека от тази на бора, но в действителност е по – твърда. При обработката си, смърча не се огъва много лесно, затова някои от производителите предпочитат да не работят с него. Това дава огромно предимство на смърча пред бора – смърчът е по – устойчив на измятане. Това означава, че ако при същото натоварване върху тях боровата дървесина се пука, смърчовата, леко се огъва, но не се пука. За това по стените на къщите от бор може да видите множество пукнатини, а при тези от смърч не.

9. Луксозните, от най – високо качество дървени къщи, са направени само от смърч. Боровият материал не е подходящ за изработката на луксозни дървени къщи, поради факта, че с течение на времето борът силно пожълтява, а големите кафяви съкове стават още по-тъмни и постепенно се отделят от дървесната маса.

10. Дървените къщи, направени от смърч са се съхранили стотици години и са се запазили по-качество. Този факт бе доказан наскоро от направени изследвания във Финландия. Качествените дървени къщи, изработени от смърч , построени преди повече от 100 години , са надминали качеството на дървените къщи, изработени от бор.