Меню

Използвани материали

За строителството на нашите къщи в комплекс Scarlet Flower сме се спрели предимно на естествени природни строителни материали. Нашите къщи не са пасивни по смисъла на официалното определение за такива. В тях са вложени материали, които взаимодействат постоянно с околната среда и по този начин правят къщите „дишащи”.

Използвани строителни материали – сутерен:

 • Стени, под и таван – стоманобетонова конструкция
 • Топлоизолация – минерална каменна вата от външната страна на сутерена
 • Облицовка на външните стени – облицовъчен естествен камък, който ще е импрегниран против проникване на влага в него
 • Обработка на вътрешни стени – гипсова шпакловка или гипсокартон, в зависимост от желанието на клиента.

Използвани строителни материали – 1-ви и 2 – ри етажи:

 • Външни носещи и вътрешни преградни стени – масивни слепени дървени греди от финландски смърч с дебелина на гредата 18 – 20см
 • Гредите и цялата дървена конструкция като цяло са производство на нашите финландски партньори фирма ЛАМЕКО – РАНТАСАЛМИ, на които ние сме ексклузивни представители за България. Гредите са сертифицирани по DIN евро сертификати. За слепването им е използвано екологично лепило на водна основа. Гаранцията на самите греди е повече от 30г. при правилна експлоатация.
 • Топлоизолация – без допълнителна топлоизолация. Дървото е достатъчен топлоизолатор.
 • Обработка на външните стени – дървените греди се обработват две ръце с грунд против гъби и плесени на водна основа, след което се боядисват три ръце с висококачествена боя за дърво, специално разработена за такава цел на финландската фирма ТИККУРИЛА с гаранция до 10г.
 • Обработка на вътрешните стени – вътре стените се оставят в натуралния цвят на дървото. При желание от страна на клиента, може да се боядисат с какъвто цвят си пожелаят стига да е за вътрешни условия. Освен това, на някои от стените може да се покрие дървото с гипсокартонена конструкция или тапети, зависи пак от желанието на бъдещите собственици.
 • Прозорци – висококачествена дървена дограма с нисък коефициент на топлопреминаване < или = 1.

Използвани строителни материали – покрив:

 • Висококачествено алуминиево покритие по специална система, закрепваща с двоен фалц.

Отопление и вентилация:

 • Отоплението и охлаждането на отделните помещения ще се осъществяват благодарение на висококачествени и икономични термопомпи въздух – вода, като цялата тръбна разводка и всички съединения по нея, включително разпределителни вентили и др. ще са по система на РЕХАУ.
 • Отопление на битова гореща вода – с помощта на термопомпата въздух вода и два соларни панела на световно известната фирмаVIESSMANN за всяка къща.

Водоснабдяване и канализация:

 • Всички тръби за канала и водопровода ще са по т. нар. „безшумна” система на РЕХАУ.

Защо ние използваме финландски смърч, а не бор?! Или 10 преимущества на смърча пред бора при строенето на дървени къщи

1. По – влагоустойчив от бора. Смърча абсорбира влагата много по-малко, отколкото бора, следователно и дървените къщи от борова дървесина са податливи на мухъл и гниене.

2. Еднороден бял цвят. Смърчовата дървесина е с еднороден бял цвят, тъй като по своята същност ядрото и беловината са бели. Дървесината от бор има голям диаметър смола, ярко жълта сърцевина, и само тесен бял участък по кората. Пъстрата борова дървесина придава на къщата по – опростен селски вид, а еднородния бял смърч създава атмосфера на елитност и елегантност.

bor

бор

smurch

смърч

3. Почти невидими шевове при слепване. Ако приемем факта, че в момента и най-високото качество на материалите за строителството на луксозни дървени къщи са слепени, то в този случай едноцветния смърч има и друго непобедимо предимство: почти невидими шевове при слепване.

4. Не потъмнява с времето. С течение на времето, дървените къщи направени от смърч не пожълтяват както тези от бор, а остават светли. Смолистото твърдо вещество на бора има способността с времето да пожълтява, а понякога дори покафенява.

5. Малките светли съкове на смърча, за разлика от големите тъмнокафяви на бора, също са предимство и допринасят за по – хубавия външен и вътрешен облик на къщата.

material

Материал

6. Материалът от смърч се слепва по – добре. Смърчовата дървесина се слепва по – добре, защото е по – устойчива на вода . Поради тази причина смърча, в сравнение с бора, е по- малко податлив на деформиране.

7. Не тече. В състава на бора се съдържа голямо количество смола, дори по повърхността му, затова тя тече постоянно . Дървесината от бор например, не може да бъде използвана в изработката на сауни, защото при нагряване смолата започва да тече повече. В смърча също има смола, но в малки количества, можем да кажем че е „невидима” и следователно не изтича както при бора.

8.Няма пукнатини. Твърди се че смърчовата дървесина е по-мека от тази на бора, но в действителност е по – твърда. При обработката си, смърча не се огъва много лесно, затова някои от производителите предпочитат да не работят с него. Това дава огромно предимство на смърча пред бора – смърчът е по – устойчив на измятане. Това означава, че ако при същото натоварване върху тях боровата дървесина се пука, смърчовата, леко се огъва, но не се пука. За това по стените на къщите от бор може да видите множество пукнатини, а при тези от смърч не.

9. Луксозните, от най – високо качество дървени къщи, са направени само от смърч. Боровият материал не е подходящ за изработката на луксозни дървени къщи, поради факта, че с течение на времето борът силно пожълтява, а големите кафяви съкове стават още по-тъмни и постепенно се отделят от дървесната маса.

10. Дървените къщи, направени от смърч са се съхранили стотици години и са се запазили по-качество. Този факт бе доказан наскоро от направени изследвания във Финландия. Качествените дървени къщи, изработени от смърч , построени преди повече от 100 години , са надминали качеството на дървените къщи, изработени от бор.